Obama v pátek zdůraznil, že ani po pádu železné opony ale nezmizelo veškeré nebezpečí konfliktu. Zmínil teroristické útoky na Británii a uvedl, jak byly blízko, protože svět se zmenšuje.

"I když už studená válka skončila, šíření jaderných zbraní nebo krádež nukleárního materiálu může vést k vyhlazení jakéhokoli města na planetě," prohlásil Obama ve zcela zaplněném sále Hall Rhénus. "Tento víkend v Praze navrhnu plán, jak dosáhnout světa bez jaderných zbraní," dodal, aniž by specifikoval jak. Už dříve avizoval, že v Praze pronese projev o jaderném odzbrojení. Může však jít o náznak, že se rozhodne i o osudu amerického protiraketového štítu.

Vyzdvihl, jak velký význam mělo NATO pro dosažení stávající situace bez konfliktů a že rozšiřující se aliance zůstává pilířem bezpečnosti USA. Podtrhl, že rozšíření NATO o Albánii a Chorvatsko je dalším krokem pro zajištění bezpečnosti Evropy.

Obama avizoval nový ekonomický řád

Velkou pozornost věnoval americký prezident ekonomice. „Amerika se mění, ale Amerika nemůže být sama, kdo se mění. Čelíme největší krizi od velké hospodářské krize. To nelze vyřešit samostatně, na summitu G20 jsme dosáhli velkého úspěchu v boji s krizí. Zajišťujeme novou éru odpovědnosti," pronesl americký prezident. 

Obama mluvil k občanům města v pátek odpoledne. Zdůraznil, že Štrasburk ležící na dvou řekách je křižovatkou Evropy, že jsou v něm doma dvě vyznání a také že byl během minulého století dvakrát okupován. „Skutečnost, že ve městě sídlí Evropský parlament, je symbolem, že země je mírová a svobodná.“

Zdůraznil ale, že tomu tak nebylo. Věděl také, jak na Francouze, když v projevu zmínil ve francouzštině heslo revoluce Volnost, rovnost, bratrství. Poté zopakoval plán uzavřít Guantánamo.